Lokaldialog om samexistens mellan
människor och stora rovdjur.
“Dialog är nyckeln till att bryta ner murarna av missförstånd och misstro som skiljer oss åt.”
Barack Obama
OM PROJEKTET
Stöd från WWF har möjliggjort att bygga vidare på tidigare, begränsade försök att etablera dialog på lokal nivå. Med erfarenheter från flera svenska och europeiska kollegor kommer vi nu att skapa sex dialoggrupper i olika delar av landet. Vi samarbetar bland annat med Sveriges Lantbruksuniversitet och LIFE-projektet Wild Wolf. Inom projektet kommer vi att testa olika former för lokal dialog med intressenter i områden där rovdjur finns. Vi planerar att involvera lantbrukare, jägare, naturvårdare, kommuner, länsstyrelser och i vissa fall företag.
Regionala, nationella och internationella forum
Det är viktigt att de samtal och slutsatser som dialoggrupperna når fram till kommuniceras till de som ansvarar för förvaltning och policy på regionala, nationella och internationella nivåer. Under 2024 och 2025 kommer vi att anordna möten mellan forum på olika nivåer och de lokala dialoggrupperna.
Dialogledarnas neutralitet
För att kunna prata om samexistens mellan människor och stora rovdjur behöver deltagarna känna sig trygga. Dialoggrupperna leds av personer som agerar opartiskt och säkerställer att deltagarna känner sig bekväma att dela med sig av sina tankar, känslor och idéer
SAMEXISTENS – EN KNEPIG FRÅGA
Vi inleder arbetet med lokala dialoggrupper genom att gemensamt reflektera över samexistensen mellan människor och stora rovdjur. Det handlar även om hur människor kan samexistera trots olika uppfattningar och erfarenheter. I grunden behöver vi förstå vikten av att samexistera med naturen.
De lokala grupperna kommer periodvis att öppna upp samtalet för att lyssna till hur människor resonerar kring ämnen som exempelvis oro för vargar, tillit, ett levande samhälle, landsbygdens framtid och identitet – frågor som ständigt är aktuella för landsbygdens invånare.
Eftersom frågan om rovdjur är så polariserad idag, och då det sprids mycket kritik, felaktig information och till och med hat på sociala medier, blir samexistens ett högaktuellt ämne. Kan vi känna empati för varandras känslor? Kan vi förstå vår egen frustration? Det är troligtvis där vi kan mötas med respekt och förhoppningsvis tillsammans hitta innovativa sätt att hantera de problem som uppstår lokalt – även när det inte direkt går att förändra lagar och politiska beslut.
VAD ÄR EN DIALOGRUPP?
Frågan om rovdjur är både polariserad och komplex. Polariseringen ökar risken för konflikter mellan de berörda parterna, och komplexiteten innebär att enkla lösningar kan leda till ökad spänning och ytterligare komplikationer. Rovdjurskonflikter kan inte hanteras effektivt om de berörda individerna och grupperna inte möts för att samtala och förstå varandras perspektiv. Att enbart använda sociala medier för att framföra ensidiga politiska lösningar kommer tyvärr inte att minska konfliktnivån.
Syftet med dialoggrupperna
För att hantera dessa utmaningar samlas personer som påverkas av rovdjur i sitt område några gånger om året för att samtala om hur problem kan hanteras på ett fredligt sätt. Dessa samtal, som leds av en oberoende och neutral person, skapar en trygg miljö där deltagarna kan uttrycka sina tankar och bli hörda. Målet är inte att alla ska vara överens om rovdjuren, utan att kunna kommunicera direkt och hitta gemensamma sätt att hantera de utmaningar som uppstår.
Lokal nivå och vidare kommunikation
Att skapa lokala dialoggrupper är ett försök att främja meningsfulla samtal som leder till konkreta åtgärder på lokal nivå. Både Europakommissionen och det Nationella Rovdjursrådet har identifierat behovet av att involvera människor på lokal nivå i dessa samtal. Även om lokala insatser är viktiga, kan de inte lösa alla problem på egen hand. Därför är det avgörande att den lokala rösten når beslutsfattare på högre nivåer.
Kommunikation och samordning
Inom ramen för projektet kommer vi att etablera kommunikationskanaler med viltförvaltningsdelegationer, myndigheter, regeringsdepartement, rikspolitiker och Europakommissionen för att säkerställa att den lokala rösten hörs och beaktas när policy formuleras och beslut fattas. Projektet agerar som en opartisk och neutral samordnare för dessa dialoggrupper. Vi representerar ingen specifik organisation, även om vi finansieras av WWF.
Stöd från WWF
Tack vare stöd från WWF kan vi nu starta upp sex nya lokala dialoggrupper, vilket möjliggör en bredare och mer inkluderande dialog om dessa komplexa frågor.